Profil Kami

SITI HURAIZAH ABDUL RAHMAN,
KETUA ZON 2 (TASEK GELUGOR, BALIK PULAU, KUALA KURAU DAN SELAMA)

Beliau lebih disenangi dengan panggilan Ija berpendidikan Ijazah Sarjana Muda Teknolgi Maklumat, Universiti Utara
Malaysia. Lebih dikenali dengan “IJA PID” memandangkan beliau pernah bertugas selaku pengurus telecenter Pusat Internet Desa Balik Pulau di mana berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan barat daya khususnya. Pernah menjawat jawatan selaku Setiausaha Gabungan Pusat e-Komuniti Pulau Pinang, Team PID Zon Utara dan AJK Penaja MY TELECENTER (Jalinan Rangakaian Telecenter SeMalaysia, ITU-UUM).

Pencapaian terbaik beliau ialah membawa pelbagai program kemasyarakatan dan membuka minda komuniti di luar bandar dengan menggunakan medium media web 2.0 sebagai platform untuk ruangan mereka membuat jalinan sosial dan ekonomi sama ada di kawasan tempatan mahupun antarabangsa. Melalui usaha beliau, organisasi seperti Pusat Internet Desa dan Koperasi Usahawan Muda Pulau Pinang Berhad telah meraih Anugerah Ketua Menteri Pulau Pinang 2006 (Kategori e-Komuniti) dan Naib Johan Karnival Keusahawanan PID 2009, Global Entrepreneurship Award 2010 Award (Rising Star Of The Year).

Beliau aktif dalam pelbagai program pembangunan modal insan seperti “Mulakan Bisnes Anda Dgn ICT” dan “Sembang-Sembang Utara”, "MUAH-Memperkasakan Keusahawanan Hawa" mengendalikan pelbagai dialog dan forum mengenai pelbagai scenario tempatan yang berkaitan dengan pembangunan keusahawanan muda.

2014-2016, masih aktif dengan dunia keusahawanan dengan program Jom Niaga Online dengan membantu usahawan dengan latihan, bantuan pemasaran melalui desamart.com.

2016, kami diarahkan untuk menjayakan Program eUsahawan, youcanduit.mdec den eRezeki.

Selain daripada program keusahawanan, kami sedang berusaha menulis semula penulisan sejarah ke dalam portal http://balikpulau.net.

Insya Allah. ZATUL IMAH JAMALUDDIN
PENGURUS PID KUALA KURAU
Beliau lebih senang dikenali dengan panggilan Ima. Berpendidikan Diploma Teknologi Maklumat dari Kolej Poly-Tech Mara Batu Pahat dan sedang menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dalam bidang Antropologi dan Sosiologi.

Selaku Pengurus Pusat Internet Desa Kuala Kurau yang berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan Kuala Kurau khususnya. 

Beliau mempunyai pengalaman sebagai Tutor bagi subjek Pengenalan Teknologi Maklumat, Pengenalan Pascal dan Pengenalan Multimedia bagi kursus Sijil Sains Komputer selama setahun di Kolej Mascom IT Point, Ipoh, Perak.

Beliau juga aktif dalam pelbagai program pembangunan modal insan dan usahawan seperti "Mulakan Bisnes Anda dengan ICT" dan "Jom Niaga Online". Beliau juga mengendalikan program keusahawanan bertujuan untuk membantu usahawan bagaimana mengendalikan bisnes di dalam talian, memasarkan produk dan lain-lain lagi.

Mempunyai kepakaran membina laman sesawang dan pemasaran dalam talian.

Merupakan seorang blogger sejak tahun 2006 dan masih aktif berblog sehingga kini. 

HANNI NAJWA BINTI HALIM, PENGURUS PID TASEK GELUGOR


SARINA ISHAK

PENGURUS PID BALIK PULAU

Beliau lebih senang dikenali dengan panggilan "Ena". Berpendidikan Diploma Teknologi Maklumat dari Kolej Poly-Tech Mara Kuala Lumpur .

Selaku Pengurus Pusat Internet Desa Balik Pulau yang berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan Balik Pulau khususnya. 

Beliau terlibat dalam pelbagai program pembangunan modal insan seperti “Mulakan Bisnes Anda Dgn ICT” dan “Sembang-Sembang Utara” serta “Program MUAH”, mengendalikan pelbagai dialog dan forum mengenai pelbagai scenario tempatan yang berkaitan dengan pembangunan keusahawanan muda.


Popular Posts