Skip to main content

Profil Kami

SITI HURAIZAH ABDUL RAHMAN,
KETUA ZON 2 (TASEK GELUGOR, BALIK PULAU, KUALA KURAU DAN SELAMA)

Beliau lebih disenangi dengan panggilan Ija berpendidikan Ijazah Sarjana Muda Teknolgi Maklumat, Universiti Utara
Malaysia. Lebih dikenali dengan “IJA PID” memandangkan beliau pernah bertugas selaku pengurus telecenter Pusat Internet Desa Balik Pulau di mana berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan barat daya khususnya. Pernah menjawat jawatan selaku Setiausaha Gabungan Pusat e-Komuniti Pulau Pinang, Team PID Zon Utara dan AJK Penaja MY TELECENTER (Jalinan Rangakaian Telecenter SeMalaysia, ITU-UUM).

Pencapaian terbaik beliau ialah membawa pelbagai program kemasyarakatan dan membuka minda komuniti di luar bandar dengan menggunakan medium media web 2.0 sebagai platform untuk ruangan mereka membuat jalinan sosial dan ekonomi sama ada di kawasan tempatan mahupun antarabangsa. Melalui usaha beliau, organisasi seperti Pusat Internet Desa dan Koperasi Usahawan Muda Pulau Pinang Berhad telah meraih Anugerah Ketua Menteri Pulau Pinang 2006 (Kategori e-Komuniti) dan Naib Johan Karnival Keusahawanan PID 2009, Global Entrepreneurship Award 2010 Award (Rising Star Of The Year).

Beliau aktif dalam pelbagai program pembangunan modal insan seperti “Mulakan Bisnes Anda Dgn ICT” dan “Sembang-Sembang Utara”, "MUAH-Memperkasakan Keusahawanan Hawa" mengendalikan pelbagai dialog dan forum mengenai pelbagai scenario tempatan yang berkaitan dengan pembangunan keusahawanan muda.

2014-2016, masih aktif dengan dunia keusahawanan dengan program Jom Niaga Online dengan membantu usahawan dengan latihan, bantuan pemasaran melalui desamart.com.

2016, kami diarahkan untuk menjayakan Program eUsahawan, youcanduit.mdec den eRezeki.

Selain daripada program keusahawanan, kami sedang berusaha menulis semula penulisan sejarah ke dalam portal http://balikpulau.net.

Insya Allah. ZATUL IMAH JAMALUDDIN
PENGURUS PID KUALA KURAU
Beliau lebih senang dikenali dengan panggilan Ima. Berpendidikan Diploma Teknologi Maklumat dari Kolej Poly-Tech Mara Batu Pahat dan sedang menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dalam bidang Antropologi dan Sosiologi.

Selaku Pengurus Pusat Internet Desa Kuala Kurau yang berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan Kuala Kurau khususnya. 

Beliau mempunyai pengalaman sebagai Tutor bagi subjek Pengenalan Teknologi Maklumat, Pengenalan Pascal dan Pengenalan Multimedia bagi kursus Sijil Sains Komputer selama setahun di Kolej Mascom IT Point, Ipoh, Perak.

Beliau juga aktif dalam pelbagai program pembangunan modal insan dan usahawan seperti "Mulakan Bisnes Anda dengan ICT" dan "Jom Niaga Online". Beliau juga mengendalikan program keusahawanan bertujuan untuk membantu usahawan bagaimana mengendalikan bisnes di dalam talian, memasarkan produk dan lain-lain lagi.

Mempunyai kepakaran membina laman sesawang dan pemasaran dalam talian.

Merupakan seorang blogger sejak tahun 2006 dan masih aktif berblog sehingga kini. 

HANNI NAJWA BINTI HALIM, PENGURUS PID TASEK GELUGOR


SARINA ISHAK

PENGURUS PID BALIK PULAU

Beliau lebih senang dikenali dengan panggilan "Ena". Berpendidikan Diploma Teknologi Maklumat dari Kolej Poly-Tech Mara Kuala Lumpur .

Selaku Pengurus Pusat Internet Desa Balik Pulau yang berperanan merapatkan jurang digital antara Bandar dan luar bandar. Objektif PID membawa perubahan kepada e-ekonomi dan e-sosio melalui teknologi maklumat di kawasan Balik Pulau khususnya. 

Beliau terlibat dalam pelbagai program pembangunan modal insan seperti “Mulakan Bisnes Anda Dgn ICT” dan “Sembang-Sembang Utara” serta “Program MUAH”, mengendalikan pelbagai dialog dan forum mengenai pelbagai scenario tempatan yang berkaitan dengan pembangunan keusahawanan muda.


Popular posts from this blog

eRezeki @ Balik Pulau @ 29 Ogos (Rabu)

Teknologi digital hari ini telah mengubah cara hidup dan kerja kita. Walaubagaimanapun, bukan semua berpeluang atau tahu bagaimana untuk mendapat manfaat daripadanya, terutama golongan yang kurang mendapat pendedahan. Oleh itu, menjadi sasaran kami di MDeC untuk memperkasakan rakyat Malaysia dengan teknologi digital.

Jadilah sebagai sebahagian daripada tenaga kerja diatas talian dengan menyertai inisiatif eRezeki. Sebagai seorang pekerja digital, anda boleh melakukan pelbagai tugasan dan mendapat bayaran untuk kerja yang dilaksanakan dengan jayanya. Tugasan tersebut terdiri dari kerja-kerja kecil, pantas, berjumlah tinggi sehingga kepada kerja-kerja yang memerlukan lebih banyak masa dan pengalaman.
Tiada temuduga, tiada borang permohonan, tiada bayaran dikenakan! Cuma daftar, latih serta layakkan diri anda untuk melakukan kerja pilihan anda dan mula meraih pendapatan tambahan!
Loading...

KURSUS KOMPUTER. RM 95 jer selama 40 jam !!

Peluang keemasan untuk semua pelajar yang baru habis SPM


MICROSOFT WORD 
Pelajari teknik-teknik asas yang intensif untuk di aplikasi dalam membuat kerja khusus ataupun tugasan sebagai persiapan anda untuk melangkah UA/IPTS mahupun dalam bidang kerja. PERCUMA!

MICROSOFT EXCEL
Pelajari asas dalam mengawal selia data, kira-kira,formula beserta penggunaannya, ia dapat membantu anda dalam menyelesaikan tugasan anda sebagai graduan kelak. PERCUMA!

MICROSOFT POWERPOINT
Pelajari dan ekplorasi dunia kreativiti anda dalam pembentangan maklumat yang lebih menarik dan kreatif. Anda akan diajar membuat pembentangan yang lebih efektif dan yakin ketika di UA/IPTS nanti.

INTERNET Mempelajari manfaatakan ICT untuk pencarian maklumat serta membantu-bantu kerja pengurusan harian.
GOOGLE DRIVE Drive memberikan ruang penyimpanan online Google sebesar 15GB dan bolehy menyimpan apa sahaja fail. ---------------------------------------------------------------
DAFTAR SEGERA, TEMPAT ADALAH TERHAD!
-------------------------…

Kelas eUsahawan Terakhir tahun 2019

Assalamualaikum and Greeting to All Usahawan,

Di harap semuanya di dalam keadaan sihat, hebat, sentiasa bersemangat dalam mencari rezeki dan berjuang dengan perniagaan yang sedang dilaksanakan. 

Sebelum saya teruskan coretan ini..dengan menyusun berjutaa kemaafan kepada semua usahawan jika selama bersama team saya, jika kami tidak menunjukkan prestasi terbaik dalam menyampaikan silibus modul eUsahawan. Berat hati untuk mengumumkan bahawa kelas eUsahawan PERCUMA kali ini adalah terakhir. 

Tiada lagi  kelas eUsahawan percuma selepas 14 Oktober 2018.


Ini adalah ajakan kelas terakhir kami >>>

TEROKAI ILMU PERNIAGAAN DIGITAL BERSAMA EUSAHAWAN
=====================================================
Anda dijemput menyertai Program eUsahawan anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) yang bertujuan memberi latihan keusahawanan digital secara PERCUMA kepada usahawan mikro.

Apa yang akan anda pelajari?
✴ Web for business
✴ Facebook for Business
✴ Instagram for Business
✴ WhatsApp Marketing